· Köszöntõ
· Alapfogalmak
· Lelkivilág
· Italismeret
· Gin
· Tequila
· Whisky - Whiskey
· Vodka
· Rum
· Cognac
· Ha nagyobb a társaság
· Pousse Cafe
· Alkoholmentes cocktailok






Partnerünk:


Lajsz András új étterme!

 

Ajánlatkérés:
Rendezvény típusa
Várható létszám
Ajánlatkérő neve
Ajánlatkérő email-címe
Ajánlatkérő telefonszáma
Üzenet

Rum

 

A rum “arca” igen nagy változatosságot mutat ízben illatban és színben egyaránt. Ez azért van, mert a rum amerikai definíciója szerint:

“Rumnak nevezhető minden alkohol tartalmú desztillátum, amely a cukornád levélnek, cukornád szirupnak, cukornád melasznak, vagy egyéb, a cukornád feldolgozása során keletkezett mellékterméknek a lepárlása után 37 és 85% közötti alkohol tartalommal bír, és általános jellemzői íze, illata, színe a ruménak felel meg.”

Azt hiszem ez azért elég széles skálája a cukornád szérmazékoknak, melyek:

  • cefrézés
  • fűszerezés, melyek az előállító hely jellegzetes fűszerei (mazsola, vanília, fahéj, akácia, ananász stb.)
  • erjedés: 3-12 nap
  • lepárlás: 2-3 lépcsős
  • érlelés: kőrisfa, tölgyfa, fémhordó

Érlelés után a következő besorolásba kerülnek:

  • Light rum (fehér, könnyű)
    Származási hely: Kuba, Puerto Rico, Virgin szigetek stb.
  • Golden rum (közepesen testes, arany színű)
  • Dark rum (testes, sötét színű)
    A sötét színű rumnak a hazája általában Barbados, Samaika, Haiti, stb.
    Egy dolog bizonyos, hogy a cukornád Ázsia délvidékéről származott el, és minden valószínűség szerint a mai rum elődjét a Nyugat-Indiai szigeteken készítették először. Az, hogy Közép-Amerikában cukornád van, az Kolombusz Kristófnak köszönhető, aki minden felfedező útjára vitt magával cukornádat, s amerre járt, meghonosította azt.
  • Pitu-Chachaca
    Brazíliában készülő cukornád pálinka.

Rum alapanyagú koktélok:

  • Cuba libre
    5 cl Fehér rum
    1 cl citromlé (lime)
    felöntve cola-val
    citromhéj-permet
  • Daiquiri
    5 cl Fehér rum
    2 cl citromlé (lime)
    1 cl cukorszirup
  • Pink Daiquiri
    5 cl Fehér rum
    2 cl citromlé (lime)
    1 cl Grenadin
  • Strawberry Daiquiri
    3 szem eper
    5 cl Fehér rum
    2 cl citromlé (lime)
    1 cl cukorszirup - Grenadin
    az összetevőket a gyümölcs miatt elektromos mixerben, illetve turmixgépben mixeljük össze.
  • Banana Daiquiri
    1/2 banán
    5 cl Fehér rum
    2 cl citromlé (lime)
    1 cl cukorszirup
    elkészítése magegyezik a strawberry daiquiri-val
  • El President
    4 cl Fehér rum
    2 cl Vermouth dry
    1 cl Cointreau
    1 öntet Grenadin
  • Mary Pickford
    4 cl Fehér rum
    2 cl ananszálé
    1 cl Maraschino
    1 cl Grenadin
  • Mojito
    6 cl Fehér rum
    1 cl cukor szirup
    lime gerezdeket az adalékanyagokkal és mentaággal szétnyomkodunk, majd a pohárba szájjeget teszünk és felöntjük szódával
  • Mai Tai
    6 cl Barna rum
    2 cl Triple sec, vagy Archer’s Peach
    1 cl cukorszirup
    1 cl Orzata (mandula szirup)
    vagy Si Saronno Amaretto
    1 egész lime kinyomva, majd a gerezdek long drinkes pohárba helyezve, tört jég és a shakerben összerázott italok ráöntve.
  • Pina colada
    6 cl Fehér rum
    4 cl kókusz krém vagy tej
    10 cl ananász juice
    2 cl tejszín
    Turmixgépben összekeverjük
  • Banana collada
    lásd Pina colada + 1/2 banán
  • Planter’s Punch
    6 cl Rum (fehér és sötét)
    12 cl vegyes juice (narancs, ananász, grapefruit)
    1 cl citromlé
    1 öntet Grenadin
  • Zombie
    4 cl Fehér rum
    4 cl Gold rum
    4 cl Sötét rum
    2 cl Triple Sec
    1 öntet Grenadin
    2 cl papaya vagy más déligyümölcs szirup
    2 cl citromlé
    4 cl narancs juice
    4 cl ananász juice
  • Caipirinha
    1 lime
    1-2 bárkanál nádcukor
    6 cl Cachaca
    a lime-t gerezdekre vágjuk, és az összetevőkkel nyomkodjuk szét, majd öntsük fel törtjéggel
  • Brasilian Macho
    lásd Caipirinha cukor nélkül és felöntve gyömbérrel.


InterStat.hu
©2007 Lajsz András
design & power - ewds