· Köszöntõ
· Alapfogalmak
· Lelkivilág
· Italismeret
· Gin
· Tequila
· Whisky - Whiskey
· Vodka
· Rum
· Cognac
· Ha nagyobb a társaság
· Pousse Cafe
· Alkoholmentes cocktailok






Partnerünk:


Lajsz András új étterme!

 

Ajánlatkérés:
Rendezvény típusa
Várható létszám
Ajánlatkérő neve
Ajánlatkérő email-címe
Ajánlatkérő telefonszáma
Üzenet

Cognac

 

Kialakulása a XVII. században tehető, amikor is a Charenta megyei (központja: Cognac) borosgazdák az akkori adótörvények kijátszása végett (merthogy az adót űrmérték után számították) a jóminőségű fehérbort lepárolva szállították a célállomásra, s terveik szerint ott vízzel higítva őjra bort készítettek volna, s eképpen került volna értékesítésre. Ám ez nem aratott túl nagy sikert, viszont a borpárlat: eau de vide Cognac elindult világhódító útjára. Ezen időre thető a jelenetősebb Cognac gyártó cégek kialakulása. 1860-ban a Charente megyei területet felosztották, és 1909 óta törvényesen védett vidéknek nyilvánították.

A cognac elnevezésre csak ezen területen termelt szőlőből, a helyszínen történő lepárlással nyert párlat tarthat igényt. A Cognac vidéki pontosabb terület megjelőlés miinőségi sorrendben a következő:

  • Grande Champagne
  • Petite Champagne
  • Les Borderies
  • Fins Bois
  • Bons Bois
  • Bois Ordinaires
  • Bos Communsű

A cognac lepárlása az újbor erjedési szakaszának befejeztével a seprőtől nem különváasztva többszöri lepárlással történik. A desztillálás során az elő és utópárolatot különválasztva, csak a középső kiváló minőségű párlatot használjuk fel a cognac érlelési folyamatához. A hordó, melybe a színtelen borpárlat kerül, csak a Limoges környéki Lomousine tölgyből készülhet. Első lépésben a párlat új hordóba kerül, majd egy bizonyos idő elteltével átfejtik egy öregebb hordóba. Egy hektoliternyi cognac 25 év tárolás során 500 g extrakt anyagot vesz fel és évente mintegy 4% párolog el, melyet az angyalok könnyének neveznek. Ez a 4% veszteség egy komolyabb cégnél évi 25.000 palack tartalmát teszi ki. A palackozás előtt az italt beállítják 40-43%-os alkoholszintre, majd házasítják. (mariage) Ezt követően újra hordókba kerülnek néhány hóapra, ahol egymás aroma- anyagát átvéve egyneműsödnek. Ezután még néhány hónapig pihentetik e nemes nedűt s közvetlen korra utalás nélkül palackozzák. Cocktail készítésnél számomra lélektelenségnek tűnik a V.S.O.P. kategóriánál magasabb besorolású cognacot használni.

Cognac - Brandy koktélok:

  • Alexander
    4 cl borpárlat
    2 cl creme de cacao-barna
    2 cl tejszín
    díszítés: szerecsendió reszelék
  • B. and. B.
    4 cl borpárlat
    3 cl D.O.M. Benedictine
    3. B. and P.
    4 cl borpárlat
    4 cl Portói bor
  • Brandy Zoom
    4 cl borpárlat
    2 cl tejszín
    2 bárkanál méz
  • Side Car
    4 cl borpárlat
    2 cl Cointreau
    2 cl citromlé
  • Cherry Blossom
    2 cl borpárlat
    2 cl Cherry brandy
    2 cl citromlé
    1 cl Cointreau
    1 cl Grenadin
  • Horses Neck
    6 cl borpárlat
    1 öntet Angostura
    felöntve gyömbérrel
    citromhéj spirál
  • French Connection
    4 cl borpárlat
    4 cl Amaretto
  • IBU
    2 cl borpárlat
    1 cl Archer’s
    2 cl narancslé
    felöntve pezsgővel
  • Cognac flip
    6 cl borpárlat
    1 tojás sárgája
    2 bárkanál cukorszirup


InterStat.hu
©2007 Lajsz András
design & power - ewds