· Köszöntõ
· Alapfogalmak
· Lelkivilág
· Italismeret
· Gin
· Tequila
· Whisky - Whiskey
· Vodka
· Rum
· Cognac
· Ha nagyobb a társaság
· Pousse Cafe
· Alkoholmentes cocktailok






Partnerünk:


Lajsz András új étterme!

 

Ajánlatkérés:
Rendezvény típusa
Várható létszám
Ajánlatkérő neve
Ajánlatkérő email-címe
Ajánlatkérő telefonszáma
Üzenet

Ha nagyobb a társaság

 

  • Two part glogg (Rum)
    1/2 fehér rum
    1/2 száraz Sherry
    5 dkg cukor ízlés szerint
    szegfűszeg, fahéj, mazsola, hámozott, darabolt mandula
    tálalás előtt néhány kanál rum a tetejére, s meggyújtjuk
  • Rum glogg
    1 ü vörösbor
    1/2 Portói
    1 citrom héja
    szegfűszeg
    fahéj
    cukor izlés szerint (5 dkg)
    1/2 barna rum
    forráspontig hevítjük, majd kb 15 percig állni hagyjuk fedő alatt és a megmelegített rumot hozzáadjuk
  • Rum Grog
    2 db kockacukor (vagy kristály)
    5 cl barna rum
    Aa pohárban lévő kockacukrot vagy cukrot a pohár feléig felöntjük forrásban lévő vízzel, a cukrot elkeverjük, majd felöntjük rummal
  • Sylter Grog
    Lásd Rum Grog, csak cukor helyett mézet használunk és citromlevet adunk hozzá
  • Kanada Grog - Scottish Grog
    Kanadai Whisky rum helyett, juhar szirup,
    citromlé
  • Feuerkangen Bowle
    3 dl friss narancslé
    2 ü vörösbor
    1 fahéj
    6 szegfűszeg
    1 cukorsüveg
    1/2 üveg barna rum (54%-os)
    a rum kivételével az összetevőket főzzük össze, de ne forraljuk, majd szűrjük át egy tálaló edénybe és a cukorsüveget itassuk át kevés rummal és gyújtsuk meg. Addig locsoljuk rummal, míg el nem olvad.
  • Bowlek
    Friss vegyes gyümölcsök, cukor, citromlé, citrom karika, a gyümölcsökhöz illő likőr, pl: narancskarika: Cointreau
    +bor + pezsgő + ásványvíz
  • Punch
    Szanszkrit eredetű szó, jelentése: 5
    tea
    cukor
    bor
    cognac vagy rum vagy likőr
    citrom, vagy narancslé
  • Sangria
    Vegyes gyümölcsök, narancs, őszibarack, citrom, amit éppen kapunk + fahéj,
    Triple sec
    Cognac
    narancslé
    a gyümölcsöket meghámozzuk, hozzáadjuk az italokat, állni hagyjuk hidegen (hűtőben) legalább 4 órára, de ha lehet 1 egész napra.
    majd felöntjük vörösborral
    Spanyol nemzeti ital, ahány város, annyiféle képpen készítk. (mint nálunk a töltött káposztát)
  • Forralt bor
    bor
    víz
    szegfűszeg
    fahéj
    cukor

A pezsgőfogyasztásról jó szívvel.

Születésnap? Névnap? Eljegyzés?
Vagy bármilyen alkalom, amit ünnepelni kell, mi a legkézenfekvőbb? Igen, koccintsunk egy pohár pezsgővel. Ez a szó, hogy pezsgő, sok ember számára egyaránt jelenti a habzó bort és a Champagne-t is. Tulajdonképpen nem szeretnék belemenni a pezsgőkészítés rejtelmeibe, csak pár mondat erejéig.
Az elegancia folyékony jelképe a 16. század közepén került a kelyhekbe, mely nagyon egyszerűen készült. Egy palack erjedésben lévő bort ledugaszoltak úgy, hogy az alkohol mellett képződő szén-dioxid nem tudott eltávozni. Ezt az eljárást tökéletesítette a Hantvillers-i Benedek rendi apátság pincemestere 1668-zól (tehát 17. század) (Dom Perignon) ki világtalan volt, de kiváló ízlelő - és szaglásképességgel volt megáldva és a Champagne alapjául szolgáló borokat úgy választotta ki a házasításhoz, hogy azok a legmegfelelőbbek legyenek. Rájött arra, hogy parafa dugóval kell lezárni a palackokat, mert a parafa száraz állapotban átenged némi levegőt, de nedvességgel érintkezve tökéletesen véd. Az ital készítése persze nem ilyen egyszerű, mert azért van egy pár lépés, míg fogyasztásra kerül, kétszeri erjesztés, seprő eltávolítása, rázogatása, jégdugó eltávolítása, degorgement, dosage- és még sorolhatnám, s magasztalhatnám a pincemesterek szakavatott munkáját, de vannak nálam, ebben a témában sokkal profibbak, kik ezt jobban ki tudják elemezni. Ezeket a sorokat csak azért írtam le, hogy midőn emeljük, poharunkat a gyöngyöző cseppekben a szőlőtermesztéstől a palackozásig bizony nagyon hosszú idő, szakértelem és odaadó munka rejlik. De bizony milyen jó is, hogy kitalálták a pezsgőt!
Van annál felemelőbb, mint mikor nyaralunk a tengerparton, s reggelire a kaviárhoz pezsgővel koccintunk? Vagy az esküvőn kora délután, az örömujjongó násznéptől övezve, könnyekig meghatódva a boldogságtól, az első legális csók után pezsgővel koccintunk szeretteinkkel, majd éjjel kettesben, a fürdőkádban egymás szájából kiharapva egy szép szem epret, s a kellőn lehűtött pezsgővel koccintva fogadunk egymásnak örök hűséget (lásd: Pretty Woman című film).
Kedves Dom Perignon! Önre az egész világ szeretettel gondol! Ön megteremtett egy olyan elegáns, kultúrált italfogyasztási formát, mely, ha nem lenne, mindannyian kicsit szürkébb színben látnánk a világot.
Pedig de szép is az ÉLET!!!!


E gyönyörű nedű, kiváló cocktail alapanyag is, lehetőséget ad arra, hogy átformálhassuk, megőrizve egyéniségét, ízben és színben egyaránt! Kérem gondolatban koccintsanak velem egy pohár pezsgővel!

Receptúra

  • Strawberry Royal
    1 cl Vodka
    1 cl eperlikőr
    1 cl eper szirup
    Felöntve pezsgővel
  • Indonesian Kiss
    2 cl Pisang Ambon
    Felöntve pezsgővel
  • Carribian Blue
    1 cl fehér rum
    1 cl Cointreau
    1 öntet blue curacao
    Felöntve pezsgővel


InterStat.hu
©2007 Lajsz András
design & power - ewds