· Köszöntõ
· Alapfogalmak
· Lelkivilág
· Italismeret
· Gin
· Tequila
· Whisky - Whiskey
· Vodka
· Rum
· Cognac
· Ha nagyobb a társaság
· Pousse Cafe
· Alkoholmentes cocktailok


Partnerünk:


Lajsz András új étterme!

 

Ajánlatkérés:
Rendezvény típusa
Várható létszám
Ajánlatkérő neve
Ajánlatkérő email-címe
Ajánlatkérő telefonszáma
Üzenet

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!


Egy mixerkönyv, általában úgy szokott kezdődni, hogy jó pár oldalon keresztül taglalja a szerző a cocktail történelmet, a cocktail (Kakasfarok) szócska eredetét, a sörgyártást, borkészítést, (Sherry, Portói, stb.) az égetett szeszesitaloknál a különböző gyártási technológiákat, a bárok kialakulását a római kori tavernáktól a klasszikus American-bar-okig. Még sorolhatnám oldalakon keresztül, hogy mennyi minden szükséges ahhoz, hogy jó szakember váljék belőlünk. Szerencsémre nálamnál szakavatottabbak ezt már többször leírták, s remélhetőleg még sokszor le is fogják írni.

Az én célom csupán csak annyi, hogy kedvet csináljak Önöknek a Kevertitalok készítéséhez, s ez által egy magasabb dimenzióba helyezni italfogyasztási kultúránkat. Mitől jó egy mixer? Ezt csak a vendég tudja eldönteni. Olyan ez, mint a festés vagy zeneszerzés. ALKOTÁS. A meglévő
ötven-száz standard cocktailt változtathatjuk át saját ötleteink alapján. Sok minden kell hozzá, és az sem mindegy, hogy milyen pohárba kerül az ital. A lehetőségek szinte határtalanok. A cocktail olyan, mint egy terebélyes fa. A törzse a bázisital, mondjuk a vodka, rum, tequila, whiskey, vagy valamilyen párlat. Az ágai a likőrök és ízesítő anyagok, a levelei pedig a díszítések. Legfeljebb 5 lehet a bázisitallal együtt a kiválasztott dolgok száma, és az alapital jellegének is meg kell maradnia. Mindezt nem lehet könyvből elsajátítani, csak a gyakorlat során.

Ismerni kell az italok lelki világát, mert hogy egyéniségük van.

A bárpult mögött állva a mixer egyszerre pszichológus, orvos, társalkodónő és bártender. Ki kell találni a vendég gondolatait, sőt napra készen kell állni bármilyen témában. A nyelvtudás persze alapkövetelmény, de ami a legfontosabb: egy mosoly mindennél többet ér! Sokan misztikus dolognak képzelik a cocktailokat, félnek tőlük. Az a legszebb, hogy összeillő italokat válogatunk a pohárba, melyekből meg lehet inni minden baj nélkül akár négyet-ötöt is.

Tudják milyen a jó cocktail?
Az az öt-tíz perc nyugalom, mely hiányzott az életünkből.
"Kérek egy, porszáraz Martinit!" - Bizonyára mindannyian hallottuk már ezt a kifejezést. A beavatottabbaknak rögtön a fentnevezett vermut ugrik be, pedig ehhez csupán annyi köze van, hogy Martiniből is lehet Martini cocktailt készíteni. Nyugodtan nevezhetjük a standard koktélok között a legismertebbnek a Martinit. Keletkezéséről több változat forog közszájon, de mindenképp roppant valószínű, hogy cocktailt a múlt század derekán, a neves torinói cég létrejötte előtt már keverték. A cég a keresztapaságot ennek ellenére általában elismeri. Képzeljünk el egy bárt, ahová kedvesünkkel betérünk. Szívünk a torkunkban dobog, gyomrunk ökölbe szorult, valamit kellene inni, hogy kissé ellazuljunk. Igen ám, de ha egy dupla vodkát, vagy egy deci gint kérünk, szívünk választottja sarkon fordul. Mi hát a teendő? Roppant elegáns dolog rendelni a hölgynek egy long drinket, vagy uram bocsá egy szerelmi bájitalt, jómagunknak meg csak úgy csuklóból egy porszáraz Martinit, vodka-tinit vagy Gibsont. Partnernőnk esetleg még meg is jegyzi magában: milyen elegánsan tud rendelni ez a szép ember... Bezzeg, ha tudná, hogy ez csak a duma, mert majd egy deci töményet kértünk!
E sorok írója így készíti el a nemes nedűt, mely valójában egy érző lelkű óriás.

(Ugyanis kéretik tudomásul venni, hogy az italoknak lelkük vagyon!)

A keverőpoharat félig töltöm szájjéggel, beleöntök a vendég ízlése szerint 6-8 cl gint. Az előhűtött martinis pohárba annyi száraz vermut kerül (1-2 cl), mellyel a pohár belső falát és peremét körbejáratom, majd hozzáöntöm a ginhez. A keverőpohárra ráhelyezem a szűrőt és 3-4 laza, oldalirányú csuklómozdulat után az italt jég nélkül visszaöntöm vermutillatú hideg koktélos pohárba. Az előre elkészített citromhéj belső oldalát körbehúzom a pohár szélén, majd megfordítom a citromhéjat, az ital tetejére permetezem az illóolajat, s a bárcsipesszel belepottyantok egy olajbogyót. Nem szúrom át sem fogpiszkálóval, sem kardocskával, inkább külön tálalok az ital mellé néhány szem olajbogyót, illetve Gibson esetében gyöngyhagymát. A porszáraz Martini koktél elkészítése, ne tartson tovább 1 percnél, és ha partnerünkkel komolyabb szándékaink vannak még, kettőnél többet ne is fogyasszunk belőle, különösen ne gyors egymásutánban.
Ismert Martini-cocktailok még a James Bond féle, melyhez nem keverjük, hanem rázzuk az alkotórészeket, illetve a Frank Sinatra ízlése szerinti. Ez utóbbi készítésekor a pohár mellett nagyon óvatosan húzzunk el egy zárt kupakos, száraz Martinis üveget.

Egészségükre!

InterStat.hu
©2007 Lajsz András
design & power - ewds